skip to Main Content
Dennis van der Voort, directeur Silver Fern

De juiste adviseur

“Bakker, heeft u een onsje ham voor mij?”. Hoewel er in de retail veel verandert en sommige bakkers ook belegde broodjes verkopen, is dit toch een rare vraag. Ik heb tenminste nog nooit iemand bij de bakker om een ons ham horen vragen.

Schoenmaker blijf bij je leest

Dat is het eerste dat in  mij opkomt bij zo’n vraag. Gek eigenlijk. Bij de bakker vinden we dat vreemd en dan hoor en zie ik om mij heen talloze ondernemers die vraag wel stellen aan hun accountant. Nou ja, niet om een ons ham natuurlijk, maar wel bij zo ongeveer elk vraagstuk dat in een bedrijf speelt. Prima opgeleide lui overigens, die accountants, maar de ondernemers die op zo’n manier met hun bedrijfsproblematiek om gaan, die snap ik niet. Ik bedoel maar, je gaat natuurlijk voor die ham naar de slager, voor brood naar de bakker en voor financieel advies naar je accountant.

Juiste adviseur

Ondernemers die voor een vraag of uitdaging staan, adviseer ik altijd om de juiste adviseur te kiezen. Zoals hierboven genoemd, de accountant voor financieel of fiscaal advies, een advocaat of notaris voor juridische zaken en een marketeer voor je commercie. Volstrekt logisch. Dat was ook waarom Joost Vat van BDO recent zei dat 90% van de accountants ongeschikt is als adviseur. Ik ben het met hem eens. De nuance zit ‘m erin dat ze wel geschikt zijn om te adviseren op financieel en fiscaal gebied. Maar laat de overige werkvelden over aan een specialist. Adviseer je klant dan de juiste adviseur.

Specialisme

Bakker heb ik nooit willen worden, hoewel ik zo af en toe broodjes bak. Net als al die andere specialisten, is ook bedrijfsadvies een specialisme. Ik heb het met mijn klanten over de bedrijfsvoering, business- en jaarplannen, strategie, visie, vaak over verbeterkansen en soms over reorganisaties. Het zijn onderwerpen die bij uitstek bij de bedrijfsadviseur thuis horen. Als mijn klant dan ineens over financiën begint of over een juridisch vraagstuk, dan werkt de kracht van mijn netwerk. Ik schakel razendsnel een specialistische accountant of advocaat in. En nog beter, als team helpen we die klant vooruit. Een win-win-win-situatie zeg maar.

Vooruit

Als ik kijk naar de praktijk, dan merk ik dat veel ondernemers en bedrijven vooruit willen en ook echt behoefte hebben aan de juiste adviseur. Bij echt grote uitdagingen ook aan een interim manager. Dat komt goed uit. Vanuit de centrale regierol kun je al die disciplines bij elkaar brengen, en als interim manager ook aansturen. Al die ondernemers kan ik ook alleen maar adviseren om niet te snel zomaar iemand om advies te vragen. Kijk even goed rond in je netwerk en kies voor elke situatie de passende adviseur. Je zult merken dat het veel beter werkt. En zo zorg je voor een team van ‘Trusted Advisors’ om je heen. Moet je eens kijken hoe snel jouw bedrijf vooruit gaat.

Succes met ondernemen!

Met vriendelijke groet,
Dennis van der Voort, directeur

Back To Top